perjantai 6. maaliskuuta 2015

Yksi siisteimpiä juttuja IKINÄ


Ai mikä?

No fysiikka, maailmankaikkeus ja Stephen Hawking! AAA mä en kestä!

Homman nimihän on siis se, että mä satuin ihan vahingossa keskiviikko-iltana televisiotarjontaa lukutauolla selatessani huomaamaan, että yhdeksältä tulee dokkarisarja Stephen Hawkingista.

Niinpä kun koko muu Suomi ilmeisesti katsoi Temptation Island Suomen ekaa jaksoa (kuulin eilen, että se oli tullut samaan aikaan), mä tuijotin lumoutuneena Stephen Hawkingin luennointia aikamatkailun mahdollisuuksista.

Mä oon niin fiiliksissä tosta kolmiosaisesta dokkarisarjasta, että ei ihan oikeasti mitään järkeä. Mä en koskaan ole ollut hyvä fysiikassa, kemiassa tai edes matikassa, mutta ne kiinnostaa mua siitä huolimatta ihan järjettömän paljon. Vaikka mä olen itse luonteeltani ihmisenä kaukana järkiperiaattein ja loogisesti ajattelevasta fyysikosta, se ei vähennä mun mielenkiintoa noita asioita kohtaan.

Mustat aukot, madonreiät, universumin jatkuva laajeneminen. Asioita, joita on todella vaikea hahmottaa, mutta joita silti tahtoisin kovasti ymmärtää paremmin. Musta on aivan käsittämätöntä, miten paljon asioita ihmiset ovat kyenneet jo selvittämään ja laskemaan ja siltikin on hurjasti asioita, joista emme tiedä tai joita emme vielä ymmärrä.

Maailmankaikkeus ja luonnonlait, kuten esimerkiksi se, että mikään ei voi ylittää valonnopeutta (n. 300 000 km/s) eli kulkea valoa nopeammin, hämmentää mua jatkuvasti. Miksi sitä ei muka voisi ylittää? Mitä tapahtuu jos menee mustan aukon sisään? (Selvitin asiaa. Ilmeisesti valonnopeus on vain vakio. Piste. Muut kyssärit on vielä selvittely-vaiheessa.)

Mun pieni sisäinen nörttini herää henkiin ja hihkuu kun kelailen näitä juttuja. Mulla suorastaan menee kylmiä väreitä!

Ja koska olen tällainen aavistuksen verran sekopäinen tyttöihminen, tässä teille video jonka aihe posauttaa mielen (jostain syystä termiä "mind-blown" on hankala suomentaa osuvasti). Mutta pliis, katsokaa se äänettömällä tai tosi hiljaisella äänellä, toi taustamusiikki on aivan kamala.Mun on vaikea käsittää, miten ton videon jälkeen joku voi vielä kuvitella, että me muka oltaisiin ihan ypöyksin tässä maailmankaikkeudessa. Mä en vaan suostu uskomaan sitä. Tottakai koko meidän olemassaolo on vaan äärettömän epätodennäköinen sattumien summa, mutta mistä me tiedetään, että esimerkiksi meidän olemassaoloon on voinut johtaa vaan yksi sattumien summa. Entä jos onkin mahdollista, että me olisimme olemassa, vaikka asiat olisivat tapahtuneetkin toisin? Ja miten muka koko maailmankaikkeudessa ei olisi koskaan tapahtunut vastaavaa, vaikkakin varmasti erilaista sattumien tapahtumaketjua, joka on johtanut elämän muodostumiseen, vaikkakin mahdollisesti hyvin erilaisessa muodossa kuin me elämän olomuodoksi miellämme?

Aiheeseen liittyen onkin sopivaa mainita, että kävin katsomassa Hawkingista kertovan Kaiken teoria -filkan ihanan Helenan kanssa ja en voi kuin hehkuttaa (sekä elokuvaa että seuraa, joka vei mut ostamaan leffanaposteltavia Punnitse&Säästään. Miksi mä en käy siellä useammin?!) Hawkingia näytellyt Eddie Redmayne oli by the way ainoa oikea vaihtoehto miespääosa-Oscarin saajaksi, niin mielettömän roolisuorituksen hän veti. Leffalle siis iso suositus!

Mä itseasiassa vähän inspiroiduin (lue: hurahdin taas pitkästä aikaa) näihin tiede-juttuihin jo ton leffan jälkeen ja toi mainitsemani dokkari-sarja vaan heitti bensaa jo valmiiksi aika kovana roihuaviin liekkeihin. Mulla onkin tilauslistalla nyt ensi alkuun herra Hawkingin Ajan lyhyt historia -kirja ja oon siitä superinnoissani! Voisko jo koulujutut olla kaikki ohi niin voisin huoletta ja ilman tunnontuskia uppoutua tohon kirjaan?

(Joo ja hei pahoittelut vaan kaikille, jotka olitte kelanneet että nyt hehkutetaan esim. jotain vaate- tai muotihommeleita tai vaikkapa jotain fantsua yhteistyökuviota ja sitten meitsi jauhaakin vaan jostain _fysiikasta_, hahaha. Oliskohan mun pitänyt varoittaa tästä tossa postauksen alussa?) 

Nyt mä palaan tenttikirjojen pariin.

Ihanaa alkavaa viikonloppua kaikki!

xx,

Anna

ps. harmittaa superpaljon, koska etsinnöistä huolimatta en onnistunut löytämään dokkarin jaksoja netistä suomenkielisillä tekstityksillä. Mutta jos kiinnostus heräsi, kaikki alkuperäiset jaksot löytyvät Youtubesta hakusanoilla "Into The Universe With Stephen Hawking" ja dokkarin vika osa tulee tosiaan Kutoselta ensi viikon keskiviikkona yhdeksältä!

6 kommenttia:

 1. Löysin tänään tämän blogisi ja jäin heti koukkuun, ihanan sujuvaa tekstiä ja kauniita kuvia :) Huomaa, että panostat blogiin! Tykkään tosi paljon tämmösistä pohdiskeluista mitä kirjotat, pidä tätä yllä! Vaikutat tosi aidolta ja mukavalta tyypiltä, kiitos ja tsemppiä sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei apua miten kertakaikkisen kaunis ja ihana kommentti, KIITOS! :)

   Poista
 2. Aaaaaa mä oon miettiny ihan samoja juttuja! Tai siis oon ollu pienestä asti ihan superkiinnostunu avaruudesta, (kun muut vielä kamppaili lukemisen kanssa, ni mä väsäilin avaruusvihkoa, johon kasasin kaiken tiedon, mitä tietokirjoista löysin eri planeetoista) vaikken oikeen pystykään sen kokoa käsittämään ja musta ois tosi kiva tietää esim. mitä mustaan aukkoon joutumisessa tapahtuu tai mitä siellä on. Oon myös ihan varma että koko universumissa on ties kuinka monta muuta planeettaa, joilla on elämää. Osalla ehkä erilaista kun täällä, jossain saattaa olla ihmisen kaltasia olentoja, joku planeetta taas on saattanu vasta vähän aikaa sitten joutua tietylle etäisyydelle omasta auringostaan ja siellä elämä saattaa olla ihan alkutekijöissään, jossain taas tosi pitkälle kehittynyttä. Siis mä voisin jatkaa tätä pohdiskelua varmaan ikuisuuden ja aina kun alotan ni mulle iskee kauhee sellanen innostus paneutua asiaan mutta myös tunne, että ollaanpa me loppujen lopuksi pieniä. Mutta ai että ois mielenkiintosta jos ois laitteet millä selvittää näitä asioita. Tosin toisaalta toivon, että ennen kun ihmiset yleisesti on fiksumpia ja osaa elää ilman kaikenlaista tappelua ja alueiden jakamista/omimista ja muiden ihmisten alistamista omaan tahtoon, niin musta on ihan hyvä, ettei päästä käsiksi niihin muihin mahdollisiin elämän mahdollistaviin planeettoihin, eipähän ainakaan voida mennä sinne kertomaan miten sekin on varmaan meille kuuluvaa aluetta. Musta tosin ois kiehtovaa jos sellaselta planeetalta joku tulis tänne:D (joo sanoin, että voisin pohtia ja pyöritellä näitä asioita ja avaruusjuttuja ikuisuuden....)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wuhuu, tervetuloa kerhoon vaan! :D

   Mutta siis joo, mä mietiskelin tossa myös, että jos/kun sitä elämää jossain muuallakin on, ja etenkin jos se on yhtä kehittynyttä tai jopa kehittyneempää kuin me täällä Telluksella, niin voihan olla, että nekin saattaisi haluta vallottaa ja tapella, ihan niin kuin mekin. Toki olishan se enemmän kuin toivottua, että me joskus vielä hiffattais, että joitain juttuja vois jättää rauhaan ja kaikessa ei tarvi olla maailmannapa, mutta ehkäpä pikkuhiljaa!

   Poista
 3. Koska olen ilmeisesti ensimmäinen fyysikkonörttipoika joka luki tämän, en malta olla huomauttamatta että valonnopeus on 299 792 458 m/s. Ja se on tarkalleen noin. Piste. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oot ainakin ensimmäinen kundi piiiiitkään aikaan, joka tunnustaa ylipäätään käyneensä mun blogissa, saati sitten lukeneensa sitä! Mieletöntä! (Mulle siis, haha.)

   Ja no niin, hienosti oon näköjään mennyt sekaisin noiden numeroiden pyörittelyssä. Tarkoitus oli siis kirjoittaa tekstiin 300 000km/s, ei 100 000km/s, kuten olin alunperin laittanut (korjasin luvun tekstiin oikein, kiitos!). Kun googlailin näitä, toi tarkka luku tuli kyllä vastaan, mutta päätin röyhkeästi pyöristää. Mutta siis oot aivan oikeassa, toi sun antama lukuhan on se eksakti nopeus.

   Poista