lauantai 4. helmikuuta 2017

Sarjasuositus: Skam
Kyllä.

Kuten palttiarallaa puolet koko maailmasta, myös minä olen täydellisen koukuttunut norjalaiseen nuortensarja Skamiin.

Ja miksipä en olisi. Skam kertoo Oslossa elävistä lukion ekaluokkalaisista eli 16-17-vuotiaista nuorista ja on ehdottomasti realistisin nuorisokuvaus pitkään, pitkään aikaan. Ei siis mikään ihme, että sarja uppoaa paitsi meihin "aikuisiin", myös sen varsinaiseen kohdeyleisöön: teineihin ja nuoriin.

Skam käsittelee kasvukipuja, paineita sopeutua ja kuulua joukkoon, rakastumista, seksuaalisuutta ja ystävyyttä, muutaman teeman mainitakseni. Kaikki edellämainitut ovat asioita, joiden parissa on itsekin tullut painittua, etenkin silloin teini-ikäisenä. Mutta ennen kaikkea sarja tuo teemat esille hienovaraisesti ja ilman sitä sellaista "tässä on nyt aikuiset tehneet sarjan teille teineille, näin teidän kuuluisi kasvaa" -vibaa. Asioita käsitellään hienovaraisesti, mutta suoraan, turhia kiertelemättä.

Hahmoihin on jopa meikäläisen, päähenkilöitä vuosikymmenen verran vanhemman tsirbulan, aika helppo samaistua. Hahmot ovat teinejä, kyllä, mutta yhtä kaikki kovin inhimillisiä ja minusta rakastettavia. Ja ehdottomasti sarjan parasta antia on, kun ymmärrät hahmon sanomatta sanaakaan, mitä hänen päässään juuri sillä hetkellä liikkuu. Usein sarjaa katsoessani ajattelen, kuinka nuorilla pitäisi olla jokin kanava tai paikka, josta nähdä että tätäkin asiaa x voi käsitellä noin ja tosta näkökulmasta ja nyt he näkevät sen Skamista! Hurraa! Tämä aiheuttaa sen, että lähes joka jaksossa tekeekin mieli hihkua ja hurrata sille, että todella moni teini on nähnyt ko. jakson ja siinä käsitellyn aiheen/teeman.

Lähtien siis niinkin pienistä asioista kuin rehellisyys, minä-kuvan rakentuminen ja käyttäytyminen erilaisissa tilanteissa. Jos mulla olisi teini-ikäisiä lapsia lähipiirissä, mä toivoisin, että he katsoisivat Skamia.

Sarjaa on tehty kolme tuotantokautta ja kaikki kaudet löytyvät tekstitettyinä Yle Areenasta. Itse menen tällä hetkellä kakkoskauden puolessa välissä.

Ja toisin kuin lähes kaikki jenkkisarjat, Skam kertoo oikeasta ja ihan tuikitavallisesta elämästä, jota ei ole turhaan siloteltu. Inho-realistinen se ei kuitenkaan ole, eikä synkkä, vaikka pohjoismaalaisilla sarjoilla sellaiseen ehkä taipumusta onkin.

Katso ensimmäiset pari-kolme jaksoa ja muodosta mielipiteesi vasta sitten. Mutta sanon vaan, että ei tästä sarjasta ihan turhaan kohkata.

Ja tossa on vielä ihan killeri soundtrackikin.

xx,

Anna

4 kommenttia:

 1. se sarja on ihan mieletön! mutta jostain luin että tekijänoikeussyistä se poistuu areenasta tämän kuun lopulla? joten kannattaa katsoa ne jaksot ennen sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mäkin muistan lukeneeni jonkun uutisen liittyen johonkin tekijänoikeusjuttuihin, mutta mun käsittääkseni se koski joitain muita maita, joissa sarjaa siis lähinnä seurataan "laittomasti". Yle on mun mielestä ostanut oikeudet näyttää sarjaa Suomessa ja ainakin tänään Skamin vanhimmassakin jaksossa oli näyttöaikaa jäljellä yli neljä kuukautta. Eli hyvin ehtii vielä! :)

   Poista
 2. Okei... Kun Modern Familyn saan loppuun niin SKAM lähtee, koska pakko itekkin päästä tähän pyörään mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vitsi, joo ehdottomasti kannattaa ainakin kokeilla, onko SKAM oma juttu! Mutta voisin kuvitella, että tykkäisit siitä :) Modern Family on kyllä kans huippu!

   Poista