perjantai 1. heinäkuuta 2016

Amsterdam photo diaryVietin tosiaan juhannuksen Amsterdamissa, kaupungissa jossa en ollut koskaan aikaisemmin käynyt. Yksi rakkaista ystävistäni on siellä vaihdossa, joten yksin ei tarvinnut kaupungilla haahuilla. En ole koskaan aikaisemmin viettänyt kaupunkijuhannusta, tai juhannusta ylipäätään muualla kuin landella, joskin Damissa meinasi välillä jopa unohtua, että paraikaa Suomessa vietetään keskikesän juhlaa. Se kun taitaa olla vain meidän pohjoismaalaisten juttu.

Amsterdam oli huikean kaunis ja kanaalit valloittivat mun sydämen. Joskin ne myös sekoittivat mun karttapään, haha. Yleensä hahmotan uuden kaupungin pohjakartan melko nopeasti ja osaan jo parin päivän jälkeen suunnistaa melko hyvin, mutta noi kanaalit kyllä veivät suunnistuksen ihan uusiin ulottuvuuksiin.

Istuttiin puistoissa, syötiin hyvin ja vain oltiin. Käytiin Rijksmuseumissa ja Punaisten lyhtyjen alueella, mutta muuten ei juuri "perusnähtävyyksiä" edes mietitty. Henkilökohtaisesti en uskonut saavani Anne Frankin talosta mitään irti, jos huhut jonossa kävelemisestä ympäri taloa pitävät paikkansa. Ei siis harmita, ettemme käyneet siellä, vaikka olen kyseisen nuoren naisen päiväkirjan joskus yläasteella lukenutkin. Van Goghin museossakaan ei käyty, mutta kaikkea ei voi ehtiä. Onneksi Rijksmuseum tarjoili pienet alkupalat Vincent-herran tuotannosta. (Van Goghin edustama postimpressionismi ei oikeastaan iske muhun laisinkaan, mun esteettistä silmää miellyttävät eniten romantiikka, renessanssi, rokokoo ja klassismi, muutaman suuntauksen mainitakseni. Siis sellaiset ehkäpä kaikkein "perinteisimmiksi" tai "vanhanaikaisiksi" mielletyt taidesuuntaukset. Modernia taidettakin olen alkanut pikkuhiljaa ymmärtää, kiitos taidehistorian opintojen. Toki taide on sikäli hankala asia, että pidän joistain impressionistisista maalauksista ja sitten taas esimerkiksi joistain romantiikan ajan taideteoksista en pidä laisinkaan. Taide, kuten niin moni muukin asia maailmassa, on harvoin mustavalkoista.)

Käytiin yhtenä päivänä melomassa kanooteilla Utrechtissa, jonne pääsee Amsterdamista kätevästi junalla noin vartissa. Utrecht, vaikka melko iso kaupunki Alankomaiden mittakaavassa onkin, oli hyvä valinta katsella kaupunkia ja kanaaleita vedestä käsin. Damissa olisi luultavasti saanut väistellä isompia paatteja tuon tuosta, kun taas Utrecthissa isompia veneitä tuli vastaan vain muutama. Niitä lukuunottamatta saatiinkin meloa ihan kaikessa rauhassa.

Kaiken kaikkiaan Amsterdam on matkailijaystävällinen kaupunki. Pullo hyvää viiniä maksaa ruokakaupassa(!!) noin kuusi euroa(!!) ja ruoka on edullista. Baareja, siis sellaisia, joihin mennään kaveriporukalla istumaan moneksi tunniksi (paikalliset kutsuu tanssipaikkoja klubeiksi), on joka paikassa, mikä on mahtavaa. Mun lukijakunnassa on varmasti alaikäisiä lukijoita, mutta te täysi-ikäiset, jotka olette jo ohittaneet sen "wuhuu vedetään naamat" -vaiheen ja tykkäätte mun tapaan enemmän vain istuskella viinilasillisen (tai bissen) ääressä maailmaa parantaen, rakastaisitte Damia. Onko mitään parempaa kuin istua iltaa kädessä lasi viiniä, vieressä ystävä ja ympärillä Damin kauniit kanaalit? Ne oli kyllä ton reissun huippuhetkiä.

Majoittumisesta en ikävä kyllä osaa sanoa mitään, itse kun punkkasin ystäväni luona. Paikalliset puhuvat hyvin englantia ja saatiin hyvät naurut kun ystäväni koulukavereiden opastuksella yritin opetella lausumaan hollantia. Rijksmuseumia ei esimerkiksi lausuta "Riksmuseum" kuten minä sen olisin lausunut vaan "Raiksmuseum". Ei taida musta tulla hollannin puhujaa, haha.
All in all, Amsterdam on vierailun arvoinen. Mutta mikäpä paikka maailmassa ei oikeastaan olisi?

xx,

Anna

4 kommenttia:

 1. Voi, onpa nättejä kuvia! ♥ Sinäkin olet niin kaunis :)
  Katsoin vasta muutama viikko sitten Au pairit Lontoossa -sarjan ja jäit mieleeni positiivisena persoonana. Onneksi sain tietää blogistasi, tämä on kivaa luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsi, kiva että löysit tänne, tervetuloa vain! Ja kiitos kauniista sanoistasi, ne saivat mut hymyilemään isosti :)

   Poista
 2. Oi miten tuota kaupunkia kaipaankaan.. Hassua ja haikeaa nähdä kuvista paikkoja, joissa itse kävi hieman yli vuosi sitten! Ihana postaus! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! :) Ja joo, fiilaan sua, on jännää nähdä kuvia paikoista joissa on itsekin käynyt :D Jotenkin niitä katsoo ihan eri tavalla.

   Poista